Jason
Maasja Ooms 90'- Trailer
- Synopsis
- Regie
- Nieuws
- Credits
Een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. Het is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. Net als in de twee vorige documentaires Alicia en Rotjochies (Punks) is de film een kritische observatie vanuit een zeer persoonlijk standpunt.
De filmmaker volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.
De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.
Premiere IDFA – 18 november 2021 // 20 november 2021 in het Luminous programma.
Awarded with the Best Dutch Film Award
Televise-uitzending 21 november 20:30 NPO 2 | Aansluitend aan de uitzending was er op NPO 2 Extra een nagesprek met de hoofdpersoon en specialisten uit de jeugdzorg.
De impactcampagne wordt aangevoerd door stichting Het Vergeten Kind: teken de petitie!
Maasja Ooms heeft begin jaren negentig de fotoacademie en de filmacademie doorlopen. Na zo’n 15 jaar alleen gewerkt te hebben als cinematograaf heeft ze zich ontwikkeld als editor. Eerst bij documentaires die ze zelf had gefilmd, later ook van anderen en als edit-coach. Door haar sterke inhoudelijke betrokkenheid als cinematograaf werden films gaandeweg meer samenwerkingen, in co-regie.
In 2013 startte Maasja een uitgebreide research waarin observaties van gedrag tussen mensen centraal stond; hieruit vloeiden drie films waarin Maasja de regie, camera en montage voerde:
Tussen Mensen (55’, VPRO, 2015)
Alicia (90’, VPRO, 2017, IDFA Nederlandse competitie)
Rotjochies (90’, VPRO, 2019, IDFA Nederlandse competitie)
Eerdere co-producties:
Voices of Bam – 90’ IKON 2006 – Special Jury Prize op Tribeca Film Festival NY, Best Feature op Dokfest Kosovo, Best Film op Bucharest International Film Festival.
Boris Ryzhy – 55’ VPRO 2008 – Zilveren Wolf IDFA, Best Feature Documentary op Edinburgh International Film Festival, Dutch Filmcritics Award op Nederlands Film Festival.
Retourtje Hiernamaals – 55’ IKON 2011

Einde Week van het Vergeten Kind 2022: resultaten
22 February 2022Morgen eindigen Het Vergeten Kind en Jason Bhugwandass een hele succesvolle Week 2022-campagne met de petitie overhandiging van maar liefst 134.010 handtekeningen voor het stoppen van de gesloten jeugdzorg aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS. Jason, Carlijn en Nienke gaan samen met Jamai de petitie overhandigen. Ook het slot wordt weer enorm goed opgepikt door...
Lees meer
Issue Award: Jason Bhugwandass
31 January 2022Jason Bhugwandass is genomineerd voor de Issue Award 2022. ” De Issue Award is in 2010 in het leven geroepen door De Issuemakers om een organisatie of persoon te belonen die erin geslaagd is om op een opvallende, effectieve manier een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. … De prijs wordt traditiegetrouw...
Lees meeruitzending JASON herhaald
25 January 2022JASON (23): ‘DOOR DE GESLOTEN JEUGDZORG HEB IK NU NOG MEER TRAUMA’S’
24 January 2022Volg Jason op LinkedIn
24 January 2022Crew
Regie: Maasja Ooms
Cinematografie: Maasja Ooms
Camera: Maasja Ooms
Geluid: Maasja Ooms
Montage: Maasja Ooms & Sander Vos
Producent: Willemijn Cerutti
Eindredactie VPRO: Barbara Truyen
Sound design: Mark Lizier
In coproductie met VPRO
Cast: Jason Bhugwandass
Impactcampagne in samenwerking met stichting Het Vergeten Kind