Rotjochies

Maasja Ooms 90'

Hun ouders weten zich geen raad meer. Een voorlopige ondertoezichtstelling is de laatste strohalm voor een groep tieners in Punks. Op een afgelegen boerderij in Frankrijk moeten ze zichzelf, onder begeleiding van een hulpverlener, weer op het rechte pad zien te krijgen.

Pijnlijke en openhartige gesprekken zijn er nodig om nog kans te kunnen maken op een gelukkig leven. Zo moet Mitchel weer door een deur zien te komen met zijn vader, terwijl er na de dood van zijn moeder misschien al te veel is gebeurd. Jahlano is al een stadium verder. Hij mag niet meer bij zijn moeder wonen en moet die teleurstelling te boven zien te komen. Mike kampt intussen met het imago van een jongen die misschien wel ‘een steekje los’ heeft zitten.

Problemen uit het verleden blijven knagen, terwijl de tieners hun demonen proberen te temmen met muziek en praatsessies, constant van dichtbij gefilmd door regisseur Maasja Ooms. De probleemjongeren tonen zich van hun meest kwetsbare kant, in dit even intieme als integere portret.

Maasja Ooms heeft begin jaren negentig de fotoacademie en de filmacademie doorlopen. Na zo’n 15 jaar alleen gewerkt te hebben als cinematograaf heeft ze zich ontwikkeld als editor. Eerst bij documentaires die ze zelf had gefilmd, later ook van anderen en als edit-coach. Door haar sterke inhoudelijke betrokkenheid als cinematograaf werden films gaandeweg meer samenwerkingen, in co-regie.

In 2013 startte Maasja een uitgebreide research waarin observaties van gedrag tussen mensen centraal stond; hieruit vloeiden twee films waarin Maasja de regie, camera en montage voerde. Tussen Mensen (55’, VPRO, 2015) en ALICIA (90’, VPRO, 2017, IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary). De impact-campagne heeft de beweging die de film op gang bracht kunnen omzetten in gedragsverandering en aanpassing van het beleid voor kinderen in gesloten jeugdzorg.

Met Rotjochies brengt Maasja het thema een stap verder: loyaliteit, de oerkracht die kinderen met hun ouders verbindt. De film – in het Engels ‘Punks’ – draaide in de hoofdcompetitie van IDFA en won de prijs voor beste cinematography en beste editor. Ook kreeg de film een Special Mention in de categorie Dutch Documentary.

DDG Award voor beste lange documentaire

1 July 2020

TWEE KEER FEEST! De Dutch Directors Guild reikte 30 juni de award voor beste Nederlandse documentaire uit aan Maasja Ooms voor de regie van Rotjochies. In een mooi online interview met Peter Delpeut vertelde ze waarom ze denkt dat ze zich als maker vaak zo onzichtbaar kan maken. Maasja hanteert een participerende camera maar dat...

Lees meer

Maasja Ooms – regie, camera en geluid
Sander Vos – montage
Mark Lizier – sounddesign
Laurent Fluttert – kleurcorrectie
Fever Film – postproductie
Barbara Truyen – commissioning editor
Jet van Eeghen – vertaling
Harry Pallemans – onderteling
Generous Minds – impact
Vera Born – impact Cerutti Film

In coproductie met VPRO
Met steun van stichting Het Vergeten Kind en CoBO-fonds