Alicia

Maasja Ooms 89'

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire ALICIA begint.

De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, in dicht op de huid gefilmde, observerende beelden. Verlangens en onmacht van de jonge, thuisloze Alicia en het effect van een gebrek aan perspectief worden zo invoelbaar. Dreigt het meisje te ontsporen door de uitzichtloosheid of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt?

Maasja Ooms regisseerde, filmde en monteerde ALICIA tot een aangrijpende film over een universeel thema: onze behoefte aan liefde.

RTL
VPRO
2DOC
Correspondent
LINDA
Vimeo Alexa, ervaringsdeskundige
Special Jury Award for Dutch Documentary, IDFA 2017
Maasja Oom is genomineerd voor de DDG Award 2018.
Genomineerd voor de Rockie Award die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens het BANFF World Media Festival in Banff, in het Canadese Rocky Mountains.
Alicia draaide in het competitie programma voor de Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Maasja Ooms heeft begin jaren negentig de fotoacademie en de filmacademie doorlopen. Na zo’n 15 jaar alleen gewerkt te hebben als cinematograaf heeft ze zich ontwikkeld als editor. Eerst bij documentaires die ze zelf had gefilmd, later ook van anderen en als edit-coach. Door haar sterke inhoudelijke betrokkenheid als cinematograaf werden films gaandeweg meer samenwerkingen, in co-regie.

In 2013 startte Maasja een uitgebreide research waarin observaties van gedrag tussen mensen centraal stond; hieruit vloeiden twee films waarin Maasja de regie, camera en montage voerde. Tussen Mensen (55’, VPRO, 2015) en ALICIA (90’, VPRO, 2017, IDFA Nederlandse competitie).

IDFA Alicia

19 November 2018

ALICIA, de nieuwe film van Maasja Ooms is geselecteerd voor het competitieprogramma voor beste Nederlandse film. 18 November is de première in Eye 1, 16:45u. Op 19 november is de tweede vertoning, om 14:25 uuur in Eye1, gehost door de VPRO met extended Q&A (English spoken). ALICIA is een indringende, observerende film die het dagelijks leven...

Lees meer

Alexa

1 October 2018

Alexa (13) draagt voor hoe ze de uithuisplaatsing heeft ervaren via een Engels opstel, ten overstaan van de een verzameling kinderrechters, wethouders, beleidsmakers, bestuurders, jeugdzorgwerkers, pleegouders en andere ervaringsdeskundigen. WAT een parel! Alexa’s voordracht was onderdeel van een dialoog die gehouden werd in Rotterdam, tweede van een serie van tien, naar aanleiding van de documentaire ALICIA, over...

Lees meer

ALICIA start serie dialogen

10 January 2018

De impactcampagne die de documenatire Alicia in gang heeft gezet, is in Pakhuis de Zwijger van start gegaan met een prachtig programma: dezwijger.nl De komende maanden vinden er gesprekken plaats in tien zogenaamde trekkersgemeenten, met professionals, beleidsmakers en anderszins betrokkenen, om te praten over de mogelijke oplossingen die er te verzinnen zijn voor de Alicia’s in Nederland. In...

Lees meer

Maasja Ooms – regie, camera & editor
Sander Vos – edit coach & final cut
Rik Meier & Fokke van Saane – geluid
Joost Oskamp – geluidsnabewerking
Mark Lizier – consult sounddesign
Xandra Terhorst – kleurcorrectie
Jesper Ankarfeldt – componist
Liza Kemman – research
Vera Born – impact
Margreet Ploegmakers – line producer
Willemijn Cerutti – producent

In coproductie met VPRO. Met steun van het Mediafonds.