In Procedure

Jiska Rickels 58'

In Procedure vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Via audioberichtjes staat hij in contact met zijn vrouw Fadia en zijn kinderen, waaronder zijn ernstig zieke dochter Yomna (15). Terwijl Hassan wacht op de uitslag van zijn procedure vraagt Yomna hem wanhopig wanneer ze zich bij hem kunnen voegen. Intussen wordt de situatie in Syrië steeds grimmiger.

In Procedure draait in competitie-programma voor het Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Ook draaide de film op Internationale festivals als Doker (Moskou, Rusland), Hotdocs (Toronto, Canada), Refugee Festival (Sydney & Melbourne, Australië), het Margaret Mead (NY, USA) en het Syrian Refugee Film Festival in Toronto.

Recensies in de Filmkrant, in De Volkskrant, online interview door UNHCR, live aan tafel bij De Nieuwe Maan en de aankondiging van Hotdocs International Film festival.

Impact campagne #backtosociety
De documentaire laat de mens zien achter het holle woord ‘vluchteling’. Waar vorig jaar nog bij velen onbegrip heerste over de vlucht van al die mannen alleen, zonder hun gezin, laat de film zien dat Hassan een beslissing maakt die elke vader zal herkennen. De film verbreedt daarnaast het draagvlak voor de komst van de vele gezinnen die zich momenteel voegen bij hun vader of zoon.

Na de film is er een gesprek met Jiska Rickels en Yomna, die in vloeiend Nederlands het publiek aanmoedigt om ook in contact te komen met statushouders die in de buurt zijn komen wonen, bijvoorbeeld door taalmaatje te worden. Tegelijkertijd met de film maken statushouders, onder begeleiding van impact producer Brigitte van Hagen, een profiel aan op de Refugee Talent Hub. Dit is een initiatief dat mentoren koppelt aan statushouders die op zoek zijn naar een baan en hen begeleidt in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek voor een bestaande vacature. In de foyer komt het vervolgens samen: een ontmoeting tussen statushouders en het publiek, met Syrische hapjes. Deze zgn. match-events worden steeds samen met lokale vluchtelingen-initiatieven georganiseerd, bijvoorbeeld onafhankelijke taalmaatjes of de plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk of de gemeente.

In de volgende fase van de campagne zal de film worden vertoond bij bedrijven of organisaties die leerwerkplekken en vacatures open stellen voor statushouders. De film inspireert het personeel om ook maatje of mentor te worden van hun aanstaande collega. Tijdens de vertoning vindt er een assessment of rondleiding plaats voor statushouders die interesse hebben in die baan.
Ook een vertoning met match-event organiseren? Mail dan naar backtosociety@ceruttifilm.nl.

Rickels maakte voor de Correspondent eerder een 10 min. portret van de familie, zie link.

Before entering the Netherlands Film and Television Academy, Jiska Rickels (1977) performed in several music theater productions. She studied at the Film Academy in Amsterdam and at the Munich Film School in Germany. Her graduation film Untertage (2003) was international acclaimed and won many prestigious awards. After Untertage she worked on her first feature-length documenatry 4 Elements which opened the IDFA in 2006 and has been successfully released in the Benelux.

She worked as the 1st assistant-director of Byambasuren Davaa and Luigi Falorni for the oscar-nominated documentary The story of the weeping kamel (2003) and The two horses of Genghis Khan (2009) that where both shot in Mongolia.

Her film Babaji, an Indian Love Story (2009) won the Regards Neuf award at Vision du Reel in Nyon and has been theatrical released in the Netherlands.

In 2007 Jiska Rickels won the title ‘best director of the year’ by the Dutch Directors Guild. Her latest film El sonido del bandoneon (2011) was the opening film of the Dutch Documentary Competition at IDFA 2011 and won the special jury award in Rio de Janeiro in 2012.  From 2003 till 2011 Jiska Rickels was advisor for the Dutch Media Fund in Amsterdam. In 2012 she researched one part of Cathedrals of culture, a 3-D series produced by Neue Road Movies from Wim Wenders.

Filmography

2015   Hollandse Meesters: Geert-Jan Hobijn
2011   El sonido del Bandoneon (AVRO/ Selfmade Films / 74min)
2008   Babaji, an Indian love story (VPRO / Deepfocus / 75min)
2007   Memory maps  Stifo-Sandberg workshop
2006   4 Elements – NTR / Fu Works /  89min
2005   Sevko  Interact / 2,5 min
2004   Electriek (NTR Kort! / Motel Films / 9 min)
2004   Himmelfilm (Filmacademie / 17 min)
2003   Untertage – AVRO/ Filmacademie/ 25min)

Nederlands Film Festival

20 September 2021

In Procedure van regisseur Jiska Rickels is geselecteerd voor het in competitieprogramma voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival en is te zien op 21 sept om 16:00 uur in Louis Hartkooper Complex (LHC) zaal 3. We zullen een laatste match-event organiseren, en sluiten daarmee een mooie impact-campagne af. De wand van Marc Schmidt is te zien op...

Lees meer

De Nieuwe Maan

31 May 2019

Op 24 maart was Yomna gast bij presentatrice Nadia Moussaid op live televisie bij de Nieuwe Maan en vertelde in vloeiend Nederlands over het doel van de documentairefilm In Procedure: we zijn geen terroristen, we zijn mensen en met dromen.

Lees meer

HOT DOCS: In Procedure

1 May 2018

In Procedure is selected for competition at one of the top three international film festivals for documentary film in the world: Hotdocs in Canada will screen the film May 4th and 5th. Families fleeing war-torn countries often get drastically separated. Desperate to save his seriously ill daughter, Hassan had to leave his wife and children behind...

Lees meer

Eerste festival In Procedure

25 March 2017

In Procedure is geselecteerd voor Movies that Matter Film Festival in Den Haag. Op 27 maart is er een vertoning met match-event in het Nutshuis en 30 maart een vertoning in Theater aan het Spui.

Lees meer

In Procedure in de Filmschuur

15 January 2017

The Refugee Talent Hub ontmoette een half dozijn Koepelaars van de eerste lichting in de foyer van de Filmschuur, terwijl crew en andere direct betrokkenen de documentaire van Jiska Rickels voor het eerst op groot doek zagen in de grote zaal. Daarna ontmoette men elkaar met een drankje en Syrische hapjes. 15 en 20 januari staan de volgende...

Lees meer

Jiska Rickels – regie
Maartje Gerretsen – uitvoerend producent
Jamila Al-taqatqa – tolk
Diderik Evers & Victor Horstink – camera
Evelien van der Molen & Gerben Kokmeijer – geluid
Tom Bijnen – sound design
Theo Raben & Daan Wierda – editor
Tim Wijbenga – trailer
Tom Bijnen – sound design
Kinan Azmeh & Horst Rickels & Robert Pravda – muziek

Aage Hollande & Alex Wuijts – additionele camera
Dennis Kersten & Diego van Uden – additioneel geluid
Lealy Abou Elhassan – additionele tolk
Jos de Putter – advies

Jelle Peter de Ruiter – eindredactie KRO-NCRV
Yolande van der Blij – producer KRO-NCRV
Leonie van Zanten – productie NCRV
Brigitte van Hagen – impact producer
Willemijn Cerutti – producent

Deze film kwam tot stand met steun van CoBO-fonds en het Nederlands Film Fonds.
In Procedure is een productie van Cerutti Film in samenwerking met KRO-NCRV, 2016

De outreach campagne wordt ondersteund door VluchtelingenWerk NederlandHotel de Koepel, Filmschuur Haarlem, Fundatie van den Santheuvel – Sobbe, Stichting Hulp na Onderzoek en Stichting Harlem District.