If You Are Not There, Where Are You? (IYANTWAY)

Maartje Nevejan 90'

‘If you are not there, where are you? (IYANTWAY) heeft als doel om taal te vinden voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen hebben tijdens een absence. Wetenschap en kunst zijn verbonden in een uniek experiment dat de onzichtbare ervaring op artistieke wijze transmediaal gaat verbeelden. Meer inzicht in waar deze kinderen zijn, als ze er even niet zijn, zal ons niet alleen meer over hen leren maar ook inzicht geven in het menselijk bewustzijn en het theater van onze geest.

Het transmediaal project, dat een samenwerking is tussen kunst en wetenschap, creeërt een compleet nieuw narratief voor absence epileptici. Zo’n 65 miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze aandoening die zich afspeelt in het hoofd. Een visuele fenomenologie geeft hen een gemeenschappelijke taal. Om de impact te maximaliseren worden er vier componenten ontwikkeld die elk via haar eigen publiek het nieuwe narratief zullen gaan ontwikkelen.

1. De website www.areyouthere.nl. Dit is een plek waar kinderen en jongeren hun verhaal kunnen vertellen en delen. Tijdens de research hebben tien kinderen in co-creatie met tien kunstenaars hun absence ervaring gevisualiseerd. Het resultaat was een mini-documenta van 10 kunstwerken die door de creators werd gepresenteerd aan de ouders, leraren en neurologen van de kinderen. De installatie bestond uit een VR-ervaring, een schilderij, een collage, tekeningen, 360-film, een muzikale compositie, een boek, een scenografie en een mummie. Deze werken hebben elk hun eigen ruimte op de website, die ook met een oculus rift-bril virtueel te zien zijn. Kinderen en jongeren met absences worden uitgenodigd om óok hun ervaring te delen via deze media. Ze kunnen hun eigen ervaring toevoegen aan de website. Deze ervaringssite resulteert uiteindelijk in een internationale database van absence-ervaringen. Doelgroep: kinderen en jongeren met absence-epilepsie

2. Een immersive VR-game In my Absence. Gamedeveloper Monobandaplay ontwerpt in co-creatie met de kinderen een omgeving die voelt als een absence ervaring. Er is geen controller, net als in het echt. De poëtische ervaring die wordt gestuurd met de zintuigen maakt het voelbaar, zichtbaar, emotioneel, sensitief en fysiek. De doelgroep van deze innovatieve game zijn jongeren en jongvolwassenen met én zonder absences en doordat we het inzenden naar internationale game-, VR- en Art&Technology festivals trekken we ook een breder geïnteresseerd publiek.

3. Artistiek onderzoek i.s.m. het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Ze analyseren de samenwerking tussen kunst en wetenschap en ontwikkelen een methode voor toekomstige samenwerkingen. Dit resulteert o.a. in een publicatie (een boek). Waar de vorige eeuw stond voor de ontdekking van tastbare nieuwe werelden, staat deze eeuw in het teken van de ontdekking van de innerlijke wereld. De wetenschap loopt hierin tegen haar eigen grens. Een samenwerking met kunst is cruciaal voor de kennis van de toekomst.  Doelgroep: studenten binnen kunstopleidingen.

4. Inspiratie events: In samenwerking met SPUI25 organiseren we enkele bijeenkomsten die de dialoog tussen kunst en wetenschap voeden. Doelgroep: kinderen, jongeren, studenten, jonge wetenschappers. De eerste was op 25 oktober 2017 tijdens Cinekid; er werd een Kinder College gegeven ‘Kijken met je hersenen’. De tweede is een bijeenkomst in het Stedelijk Museum op 3 november tijdens het Worlding the Brain-festival. Op 11 November staan we op het INScience Festival Nijmegen.

5. Het documentaire essay Ik ben er even niet neemt de gedeelde taal als vertrekpunt. Maartje Nevejan gaat via het perspectief van de kinderen op zoek naar de bron van absence ervaringen. Hoe komen deze beelden tot stand en wat hebben ze te maken met de beelden die we allemaal wel eens hebben als we ‘uit de realiteit vluchten’? Beelden die twijfel zaaien over wat we als echt ervaren maar als fantasie benoemen. Onze hersenen maken de wereld groter dan de tastbare wereld om ons heen. Hoe doen we dat? En hoe reëel is die grotere wereld? Zoals Dumbledore zei: Of course it is happening in your head Harry. Why would that mean, it is not real?  In de film Ik ben er even niet onderzoekt Maartje Nevejan met filmische middelen hoe we onze innerlijke realiteit creëren.
De documentaire is voor alle leeftijden en in coproductie met VPRO.

Willemijn Cerutti is genomineerd voor de Impact Award 2016.
Gesteund door The Art of Impact, Prins Bernhard Cultuurfonds, Banning de Jong, Het Epilepsiefonds, de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschap (KNAW) en de regeling Transmedia non-fictie, een gezamenlijk initiatief van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Filmfonds en Mediafonds.

Maartje Nevejan is documentaire regisseur met een achtergrond in theater en nieuwe media.

If you are not there, where are you? heeft als doel om taal te vinden voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen met absence-epilepsie hebben tijdens een momenten van afwezigheid. Wetenschap en kunst zijn verbonden in een uniek experiment dat de onzichtbare ervaring op artistieke wijze transmediaal gaat verbeelden. Het project is een samenwerking met het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU. De creatieve documentaire ‘Ik ben er even niet’ (90), een van de verhalen dat onderdeel is van het transmediaal project, is in coproductie met de VPRO.

Harry, Tiny en Sonja (56′) is Nevejans eerste samenwerking met Cerutti Film. Deze film werd geproduceerd in coproductie met HUMAN, voor wie Nevejan in 2009 Theo van Gogh? Die is dood en in 2011 De prik en het meisje regisseerde.

Voor BNN maakte ze in 2015 de documentaireserie Wij zitten vast met Sophie Hilbrand. Voor NTR maakte ze de vierdelige serie Het Nationale Canta Ballet dat de totstandkoming van een ballet documenteerde van Het Nationale Ballet en 53 Canta’s, een custom made invalide-autootje van Nederlandse makelij. Deze documentaire was het hart van diverse cross mediale producties, waaronder een boek, een radiodocumentaire en een GPS-registratie van de route van de Canta’s waarbij de stad Amsterdam de dansvloer was.

In 2004 en 2007 regisseerde ze twee documentaire series Couscous & Cola voor BNN waarin post 9/11 immigrantenkinderen uit Amsterdam worstelen met hun identiteit en en hun haat naar het Westen. Door het succes van de serie op Al Jazeera is er Couscous Global (2008) ontstaan, waarin jongeren debatgroepen opzetten en elkaar filmden.

Magische Verhalennacht

1 March 2020

Ter afsluiting van IYANTWAY organiseerden Stanja van Mierlo en Vera Born een verhalennacht in Doornburgh, landgoed voor samenwerking tussen kunst en wetenschap. De Impactmakers maakten een making of van een magische ervaring dat eindigde met het overdragen van het stokje aan studenten van de HKU en kinderartsen van twee ziekenhuizen. Het bekrachtigde een samenwerking om een toepassing te maken...

Lees meer

Cinekid

25 October 2018

Tijdens een speciaal Kinder-College op Cinekid (25/10) werd de VR-experience en de VR-website www.areyouthere.nl gelanceerd; beide nemen je mee in de ervaringen van kinderen met absences en geven antwoord op de vraag: waar ben je, als je er even niet bent? Filmmaakster Maartje Nevejan heeft vroeger zelf absences gehad en staat aan het hoofd van het transmediaproject dat taal...

Lees meer

Stedelijk Museum

1 November 2017

Op vrijdag 3 november zijn we, met onze VR experience, een onderdeel van Stedelijk Statements.Een expert, kunstenaar, criticus of cultureel ondernemer stelt een avond samen in het Stedelijk Museum. De curator van het programma krijgt alle gelegenheid haar of zijn visie op beeldende kunst en vormgeving toe te lichten aan de hand van nieuw, artistiek en/of...

Lees meer

IDFA Forum

27 November 2016

IYANTWAY werd gepresenteerd aan de wereld op het Children Forum voor Transmedia. Deze nam kennis van de plannen voor de VR-game, de graphic story, de interactieve website en de creatieve documentaire. De pitch gonste nog lang na. VPRO is coproducent.

Lees meer

Presentatie onderzoek IYANTWAY

15 October 2016

HKU lectoraat Performatieve Maakprocessen en Cerutti Film presenteren maandag 21 november 2016 om 15:00 uur het resultaat van het onderzoek naar de ervaringen die kinderen hebben rond absence epilepsie op het KNAW in Amsterdam. Het transmedia project ‘Waar ben je als je er niet bent’ creëert een nieuw narratief voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen...

Lees meer

Transmediaproject If you are not there, where are you?

Artistiek leider: Maartje Nevejan
Onderzoek methodiek: Nirav Christophe
Productieleider: Marieke Nooren
Camera: Sander Roeleveld
Geluid: Fokke van Saane
VRgame: Monobanda Play – Niki Smit en Simon van der Linden
VR-website: Inspector V – Wouter Rouf en Roeland den Ouden
Campaign: Studio Moniker – Roel Wouters en Lune Maurer
Supervisie grafisch ontwerp IYANTWAY: Rogério Lira
Fotografie en camera: Jaap van den Beukel
Een coproductie met het Lectoraat Perfomatieve Maakprocessen van de HKU.
Betrokken kunstenaars: Ruud Lanfermeijer, Nirav Christophe, Henny Dörr, Joris Weijdom, Falk Hübner, Wouter Ruoff (inspector V) en Bobby de Groot.
Gesteund door The Art of Impact, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Epilepsiefonds, KNAW en de transmedia nonfictie-regeling van Mediafonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Filmfonds.

Creatieve documentaire Ik ben er even niet in coproductie met VPRO (ontwikkeling).
Scenario: Tamara Vuurmans
Dramaturgie: Wanda Reisel
Camera: Jean Counet
Montage: Gys Zevenbergen