Terugblik: de impact van JASON

14 December 2021

Jason 18 november in premiere gegaan op het IDFA. Sindsdien is er veel gebeurd! Hieronder een terugblik op de afgelopen maand.

Nagesprek met Jason

In een thema-uitzending van IDFA Inside spreekt Nadia Moussaid met Jason en betrokkenen over de film en wat hij met de film teweeg wil brengen. Aan tafel zitten ook ervaringsdeskundige Sanne, directeur van Het Vergeten Kind Margot Ende-van den Broek, en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn. Bekijk hier IDFA Inside met Jason

Op 17 November, vooraf aan de premiere van de documentaire, heeft Jason ook nog gesproken met Johnny de Mol in HLF8. Dat kan je hier bekijken. 


Awards en festivals 

“She (Maasja) comes so close to the protagonist and yet she keeps a safe space for him. We, as observers, never felt voyeuristic. This is a tough and dark watch, but at the same time, also hopeful.” – IDFA jury

Ook IDFA vond Jason een pracht film. Dat blijkt, want Jason heeft de award voor Beste Nederlands Film op het IDFA 2021 gekregen. Wow! Daarnaast heeft Maasja het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium mogen ontvangen.

Media 

Ook in de media zijn er prachtige reacties gekomen over de documentaire. Hieronder een aantal links.

 
Hoe de veerkrachtige Jason strijdt voor een betere jeugdzorg” – NRC

“Liefde, steun en verdriet: dít zijn de reacties op ontroerende docu ‘Jason’” – Libelle

De ontroerende docu ‘JASON’ is door het filmfestival IDFA verkozen tot Beste Nederlandse Film”Funx

De nieuwe column van Hans Spigt, voorzitter Jeugdzorg Nederland over de de documentaire JASON.” – Jeugdzorg Nederland 

Impact campagne

De film Jason is niet alleen een documentaire; het is een roep naar verandering in de zorg sector. Stap 1 is er: een motie is ingediend en aangenomen in de politiek. Wij zijn ook onder de indruk, maar het is nodig! Bekijk hier de motie.

Op de hoogte blijven?

De missie van Jason is natuurlijk nog niet klaar. Stichting Het Vergeten Kind komt samen met Jason in actie om de gesloten jeugdzorg te stoppen. Meer informatie te vinden op de website van het Vergeten Kind.

 
Werkt u in de jeugdzorg en bent u geïnteresseerd in dit onderwerp?