Pitch IYANTWAY

27 June 2016

Het crossmediale project If you are not there, where are you? van Maartje Nevejan is geselecteerd voor het Children Forum op IDFA 2016.

IYANTWAY geeft toegang tot de persoonlijke, innerlijke ervaringen van absences. Voor het eerst hebben kinderen met absences over de ervaring gesproken als ze er even niet zijn. Het had een verrassende uitkomst. Waar men altijd dacht dat er ‘niets’ was, blijkt een complexe wereld aanwezig, die zich in slechts een paar seconden bij één individu openbaart. Een wereld waar donkere schaduwen verschijnen, eenhoorns, wolven opduiken, soms met alle zintuigen waarneembaar, dan weer alleen in geluid of tast.

Er is maar één ervaring, er zijn duizenden manieren om die uit te drukken, en, alhoewel geen enkele uitdrukking die ene ervaring precies kan beschrijven, blijken er ook overeenkomsten. De absence verhalen staan voor iets groters, ze laten gezamenlijk de alomvattende angst voor het oncontroleerbare zien, de angst to be out of control. Dit blijkt herkenbaar voor mensen die zelf geen absence epilepsie hebben gehad. Het gegeven dat er “iets”, een aanval, op ieder moment van de dag kan komen en dat je hele realiteit even verandert, roept ook in onze tijd allerlei herkenbare associaties op. De aandoening blijkt veel te zeggen over de sensatie van onze condition humaine.