Campagne van start rond de documentaire JASON

17 January 2022

Vandaag start stichting Het Vergeten Kind een petitie om het opsluiten van kinderen met forse trauma’s en complexe problematiek te stoppen.

De stichting, die sinds de release van de documentaire ‘Alicia’ (2015) de impact van de films van Maasja Ooms ondersteunt, heeft het afgelopen jaar een groot onderzoek gedaan naar de ervaringen van een grote groep jongeren zoals Jason Bhugwandass. Ze zullen, op basis van deze schokkende bevindingen die vandaag zijn gepubliceerd, de komende weken aandacht vragen voor dit onderwerp.

Tijdens de Week van Het Vergeten Kind (van 28 jan t/m 4 feb) zal de stichting diverse dagen met de ervaringsdeskundigen Jason, Sanne, Nienke, Jarno en Carlijn, enkele ambassadeurs en ‘meestrijdende’ experts en beleidsbepalers in actie komen om zoveel mogelijk Nederlanders de petitie te laten tekenen.

Na het uitkomen van de documentaire ‘Jason’ is er al veel beroering ontstaan in het jeugdveld. Eén organisatie heeft sindsdien al aangekondigd geen jongeren meer gesloten te plaatsen en betere, kleinschalige zorg te gaan bieden. Met deze nationale campagne zal Nederland breed worden betrokken en de druk op beleidsmakers verder worden opgevoerd, zodat Jeugdzorg Plus uiteindelijk ook bij wet verboden wordt.

“HVK had geen betere opstap naar de campagneweek kunnen wensen dan met de in november uitgekomen documentaire Jason. De documentaire maakt pijnlijk duidelijk hoezeer de gesloten jeugdzorg kinderen beschadigt. Met veel inzet van iedereen bij HVK namen wij het stokje over en staan wij nu in de startblokken om los te gaan. Hopelijk lukt het ons om heel veel aandacht voor het onderwerp te genereren, veel petities op te halen, maar vooral dat kinderen niet meer worden opgesloten, maar een plek krijgen waar voldoende liefde, aandacht en nabijheid wordt geboden.”

HVK campagneteam

Uit het onderzoek kwam het volgende:

Teken de petitie

Als je de campagne wilt volgen kan dat via Het Vergeten Kind of volg Jason op LinkedIn.

“Daarmee willen we twee dingen bereiken: dat de wet wordt aangepast zodat dit niet meer mogelijk is en dat er snel alternatieven worden ontwikkeld. Daar moet goed in geïnvesteerd worden.”

Margot Ende– van den Broek directeur Het Vergeten Kind.