De Onzichtbaren

Martijn Blekendaal 70'

The Invisible Man is een lange jeugddocumentaire over kinderen die door noodgedwongen het vermogen hebben ontwikkeld om ongezien en onopgemerkt door het leven te gaan. Van buitenbeentjes die zich ongewenst voelen of simpelweg verlegen zijn, tot buitenstaanders die opgejaagd worden vanwege hun huidskleur, afkomst of religie, maar overleven dankzij de superkracht waarover zij beschikken: het vermogen om onzichtbaar te zijn.

Een groepje dakloze kinderen dat op straat moet zien te overleven en precies weet hoe en waar je je het best kunt voorstoppen. Een lieve oude oma, die als jong meisje ondergedoken zat en tegen wil en dank leerde om geruisloos te bewegen, om te praten zonder geluid te maken, om zich zo klein te maken dat je haar over het hoofd ziet. Een jongen die gepest wordt, moeite heeft met zijn uiterlijk en zich op school en straat in de vreemdste bochten wringt om niet op te vallen. Een meisje zonder verblijfsvergunning, bang dat ze het land uit wordt gezet, haar korte leven lang al vaardig in het ontlopen van de autoriteiten.

The Invisible Man vertelt het verhaal van een filmmaker die de verhalen van hun vindingrijke onzichtbaarheid optekent in een poging om zijn eigen superheld tot leven te wekken. (Spoiler alert: en dat lukt hem aan het eind van de film.)

The Invisible Man keert het perspectief om: in deze tijd van selfies en social media, waarin het steeds meer lijkt te gaan om gezien te worden, beschouwt The Invisible Man de onzichtbaarheid van deze kinderen niet als een gebrek of tekortkoming, maar als een bovenmenselijke kracht. Hoe klein, onopvallend of verdrukt ook, zij zijn juist superhelden.

The Invisible Man neemt de kijker mee op een speelse maar spannende reis over de wereld, dwars door de geschiedenis (van film, fotografie en televisie), en langs de (morele) grenzen van het medium – want hoe en waarom zou je wat onzichtbaar wil blijven, in beeld willen brengen?

Martijn Blekendaal

Regie: Martijn Blekendaal
Research: Lieve Sonderen
Editor: Finbar Willbrink

Distributie: In the Air
In coproductie met Associate Director | Bram Crols
Scriptcoach: Mischa Kamp

Met steun van Filmfonds.