Johan

Sjoerd Niekamp 15'

Johan (12) droomt ervan om de wereld te ontdekken. Hij besluit voor het eerst mee te gaan op kamp: een week overleven in het bos. Maar tijdens het kamp heeft Johan als nieuweling moeite om zijn plek te vinden binnen de groep. En als de avond valt wordt hij overvallen door een donker heimwee. Johan voert een innerlijke strijd om zijn angst te overwinnen en zo een waardig onderdeel te kunnen worden van zijn scoutinggroep.

Sjoerd Niekamp (1990) studeerde af van de Nederlandse Film- en Televisie Academie met Een scout weet de weg en werd daarmee winnaar van de KNF-persprijs voor beste eindexamenfilm lichting 2013. ‘Niekamp verstaat de kunst om de juiste toon te treffen en het juiste moment te kiezen… Een voortreffelijk ingeleefd portret van twee vrienden….’ (juryrapport). Ook kreeg de documentaire de prijs voor Best Student Film op het Internationaal Film Festival Dokfest in München.

Na een stage bij Klokhuis en de Weekendschool was jeugddocumentaire een logische stap. Johan, dat ontwikkeld werd binnen de Kids & Docs workshop van IDFA, Cinekid en Mediafonds, is zijn debuut en daarna volgde een aflevering voor Bikkels.

Jeugddocumentaire Johan televisie premiere – 8 maart

1 March 2015

In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 maart zijn er weer twee marathonuitzendingen van Zapp Echt Gebeurd op Zapp. Zaterdag – 7 maart vanaf 13.10Chelina – Da Beast, School Vol Vissen, Lieve K#ttelefoon, Losers Zondag –  8 maart vanaf 13.10Giovanni en het waterballet,

Lees meer

IDFA JUNIOR on tour (8+)

17 November 2014

Johan is een van de vier jeugddocumentaires die draait in het programma van IDFA JUNIOR on tour.  Het is voor het eerst dat IDFA’s meest succesvolle jeugddocumentaires rondreizen door Nederland. Voor volwassenen bestaat De IDFA on Tour al een aantal jaar en trekt steeds meer bezoekers. De jeugddocumentaire volgt nu ook. De Nederlandse jeugddocumentaire is van een...

Lees meer

Sjoerd Niekamp – regie & scenario
Dirk-Jan Kerkkamp – camera
Claas Meier – geluid
Imre Reutelingsperger – montage
Ella van der Woude – componist
Noah Pepper – voice
Claas Meier& Luuk Hoogstraten – sounddesign & mixage
Coco Schrijber & Marc Bechtold – advies
Wouter Suyderhoud – kleurcorrectie
Annemarie Raaff – postproductie
Yolande van der Blij – producer NCRV
Jelle Peter de Ruiter – eindredactie NCRV
Willemijn Cerutti – producent

Dit filmplan werd ontwikkeld binnen de Kids & Docs workshop van Mediafonds, IDFA en Cinekid. De workshop werd geleid door Coco Schrijber.
Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds en is geproduceerd door Cerutti Film in samenwerking met NCRV.