Ik ben er even niet

Maartje Nevejan 90'

Het kan gebeuren terwijl je in de branding speelt, of zittend voor je rekenschrift in het schoollokaal. Volgens de doktoren heb je dan geen bewustzijn en ben je er dus even niet. Maar je ziet, hoort en voelt overweldigende en verontrustende dingen. Je dwaalt door tunnels die zwarte kubussen worden, of je wordt beslopen door een wolf, tot je zijn adem voelt.
De maakster van deze film kent absences uit eigen ervaring en voedde een zoon op die ze ook had. De film roept de vervreemding en tijdloosheid van de absence-ervaringen op met poëtische beelden en suggestief geluid. En gaat in op de angst en eenzaamheid die veroorzaakt wordt door  het onbegrip van anderen voor deze radicaal onwerkelijke ervaringen.
Via gesprekken met familieleden, jonge mensen die absences hebben en hun samenwerking met kunstenaars ondervraagt de film dit verschijnsel als veel meer dan een aandoening. Een bezoek aan Anish Kapoor en zijn werken met Vantablack, het ultieme zwart dat ogen en hersenen ieder houvast ontneemt, roept vragen op over de grenzen van het bewustzijn. Daar waar lichaam en ziel verschillende werkelijkheden lijken te bewonen.
Absences zijn vaak angstig en lastig mee te leven, maar ze herbergen ook een groot geheim, een wonder-wereld. Het mysterieuze niet-zijn dat op de bodem van ons bestaan ligt kan, net als de sterrenhemel, zowel een thuisgevoel als een grote angst oproepen. Wat zijn we meer dan ons lichaam? Waar komt dat extra vandaan?

Maartje Nevejan

Best director

10 July 2020

#MaartjeNevejan wins award for Best Director at Asian International Film Festival!

Lees meer

Maartje Nevejan – regie
Gys Zevenbergen – montage en sounddesign
Jean Counet – camera
Fokke van Saane – geluid
Alex Simú – componist
Alex Booy – mixage
Rogerio Líra – grafisch ontwerp
Brigit Dopheide – productie VPRO
Barbara Truyen – eindredactie VPRO
Esther van Lune – uitvoerend producent
Vera Born – producer

In coproductie met VPRO.

met:
May Bieri
Caro Jacobs
Abel Jansma
Mick van Jole

Caroline Nevejan
Ineke Nevejan – Broekhoven

Ruud Lanfermeijer
Herman Schippers
Sir Anish Kapoor