De Onzichtbaren ( in productie )

Blekendaal 70'

The Invisible Man is een lange jeugddocumentaire over kinderen die door noodgedwongen het vermogen hebben ontwikkeld om ongezien en onopgemerkt door het leven te gaan. Van buitenbeentjes die zich ongewenst voelen of simpelweg verlegen zijn, tot buitenstaanders die opgejaagd worden vanwege hun huidskleur, afkomst of religie, maar overleven dankzij de superkracht waarover zij beschikken: het vermogen om onzichtbaar te zijn.

Een groepje dakloze kinderen dat op straat moet zien te overleven en precies weet hoe en waar je je het best kunt voorstoppen. Een lieve oude oma, die als jong meisje ondergedoken zat en tegen wil en dank leerde om geruisloos te bewegen, om te praten zonder geluid te maken, om zich zo klein te maken dat je haar over het hoofd ziet. Een jongen die gepest wordt, moeite heeft met zijn uiterlijk en zich op school en straat in de vreemdste bochten wringt om niet op te vallen. Een meisje zonder verblijfsvergunning, bang dat ze het land uit wordt gezet, haar korte leven lang al vaardig in het ontlopen van de autoriteiten.

The Invisible Man vertelt het verhaal van een filmmaker die de verhalen van hun vindingrijke onzichtbaarheid optekent in een poging om zijn eigen superheld tot leven te wekken. (Spoiler alert: en dat lukt hem aan het eind van de film.)

The Invisible Man keert het perspectief om: in deze tijd van selfies en social media, waarin het steeds meer lijkt te gaan om gezien te worden, beschouwt The Invisible Man de onzichtbaarheid van deze kinderen niet als een gebrek of tekortkoming, maar als een bovenmenselijke kracht. Hoe klein, onopvallend of verdrukt ook, zij zijn juist superhelden.

The Invisible Man neemt de kijker mee op een speelse maar spannende reis over de wereld, dwars door de geschiedenis (van film, fotografie en televisie), en langs de (morele) grenzen van het medium – want hoe en waarom zou je wat onzichtbaar wil blijven, in beeld willen brengen?

Martijn Blekendaal

Grote Stap Voorwaarts II

1 August 2020

De film DAYMOHK vertelt het verhaal van de Tsjetsjeense sterdanser en choreograaf Ramzan Achmadov wiens dansgroep Daymohk onderdak heeft gekregen bij de huidige president van Tsjetsjenië, Kadyrov. Daarmee is de dreiging voor uitsterven van deze eeuwenoude volksdans voorlopig even voorbij. Maar prijs daarvoor is hoog: In zijn poging de traditie van zijn land te redden, offert Ramzan aan de machthebbers datgene wat hij het liefste heeft.

Grote Stap Voorwaarts

9 July 2020

Filmfonds honoreert De Onzichtbaren met realiseringssubsidie! Gefeliciteerd Martijn Blekendaal. Yes, een Grote Stap Voorwaarts voor dit spektakel dat (nu nog) jeugddocumentaire heet. Een samenwerking met een tovenaar en andere interactieve ontwerpers, en een distributeur die uitbrengt in de BENELUX, whohaa. En ik moet dat bij elkaar brengen! Challenge Accepted! Maar eerst: vakantie.

Lees meer

De Onzichtbaren

22 June 2020

Met researcher Lieve Sonderen die PRACHTIGE personages heeft gevonden, met scriptadvies van Mischa Kamp design van Rogerio Lira, hebben we zojuist een prachtig filmplan van regisseur Martijn Blekendaal ingediend bij Filmfonds Dokjunior. Wat een enorme diversiteit aan personages, alle leeftijden, achtergrond en nationaliteit. En wat een zinnenprikkelende, tot de verbeelding sprekende film. Het wordt de eerste jeugddocumentaire in de...

Lees meer

I Am

16 April 2020

Martijn Blekendaals Investigation Art Mysteries is gehonoreerd door het NPO-fonds in het tweejarige pilotprogramma dat jeugddocumentaire series stimuleert. De research is onder leiding van Sasha Dees. Het is een co-regie met Finbarr Wilbrink, die met Martijn De man die achter de horizon keek monteerde. Deze korte documentaire werd gelauwerd op vele festivals en is de aanzet tot de...

Lees meer

Regie: Martijn Blekendaal
Research: Lieve Sonderen
Editor: Finbar Willbrink

Distributie: In the Air
In coproductie met Associate Director | Bram Crols
Scriptcoach: Mischa Kamp

Met steun van Filmfonds.