In Procedure
58"

Jiska RickelsTV-uitzending 3 mei 22:55 uur, 2DOC.  --> persbericht NCRV
Uitzending gemist?

In Procedure vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Via audioberichtjes staat hij in contact met zijn vrouw Fadia en zijn kinderen, waaronder zijn ernstig zieke dochter Yomna (15). Terwijl Hassan wacht op de uitslag van zijn procedure vraagt Yomna hem wanhopig wanneer ze zich bij hem kunnen voegen. Intussen wordt de situatie in Syrië steeds grimmiger.

In Procedure draait in competitie-programma voor het Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Ook draaide de film op Internationale festivals als Doker (Moskou, Rusland), Hotdocs (Toronto, Canada), Refugee Festival (Sydney & Melbourne, Australië). En wordt nog gedraaid op het Margaret Mead (NY, USA) en het Syrian Refugee Film Festival in Toronto.

recensie in de Filmkrant, in De Volkskrant, online interview door UNHCR, live aan tafel bij De Nieuwe Maan en de aankondiging van Hotdocs International Film festival

Impact campagne #backtosociety
De documentaire laat de mens zien achter het holle woord 'vluchteling'. Waar vorig jaar nog bij velen onbegrip heerste over de vlucht van al die mannen alleen, zonder hun gezin, laat de film zien dat Hassan een beslissing maakt die elke vader zal herkennen. De film verbreedt daarnaast het draagvlak voor de komst van de vele gezinnen die zich momenteel voegen bij hun vader of zoon.

Na de film is er een gesprek met Jiska Rickels en Yomna, die in vloeiend Nederlands het publiek aanmoedigt om ook in contact te komen met statushouders die in de buurt zijn komen wonen, bijvoorbeeld door taalmaatje te worden. Tegelijkertijd met de film maken statushouders, onder begeleiding van impact producer Brigitte van Hagen, een profiel aan op de Refugee Talent Hub. Dit is een initiatief dat mentoren koppelt aan statushouders die op zoek zijn naar een baan en hen begeleidt in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek voor een bestaande vacature. In de foyer komt het vervolgens samen: een ontmoeting tussen statushouders en het publiek, met Syrische hapjes. Deze zgn. match-events worden steeds samen met lokale vluchtelingen-initiatieven georganiseerd, bijvoorbeeld onafhankelijke taalmaatjes of de plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk of de gemeente. 

In de volgende fase van de campagne zal de film worden vertoond bij bedrijven of oprganisaties die leerwerkplekken en vacatures open stellen voor statushouders. De film inspireert het personeel om ook maatje of mentor te worden van hun aanstaande collega. Tijdens de vertoning vindt er een assessment of rondleiding plaats voor statushouders die interesse hebben in die baan.
Wilt u ook een vertoning met match-event organiseren? Mail dan naar backtosociety@ceruttifilm.nl

De film is/was te zien:
10 dec -14:30u Filmschuur Haarlem crew en perspremière met match-event
11 dec - 20:00u de Pletterij Haarlem voor taalmaatjes
20 december - besloten voorstelling voor het ministerie van Justitie en Veiligheid
22 dec - 17:30 Pakhuis de Zwijger Amsterdam: eerste publieke vertoning met match-event, Eat to Meet en muziek
15 jan - 12:30u Filmschuur Haarlem met match-event, gehost door Soroptimisten Haarlem Kennemerland
20 jan - 14:30u Filmschuur Haarlem
21 jan -16:00u Docusalon in Rialto Amsterdam met nagesprek met Jiska Rickels en een match-moment.
6 feb - de Fabriek Zaandam met match-event

18 feb - Groot Handels Gebouw Rotterdam met Eat & Meet: New Residents
19 februari - 16:00h Natlab / Plaza Futura Eindhoven with match-event
1 mrt - Groninger Forum met Q&A
2 mrt - Pand 9 Zaltbommel met match-event
5 mrt - 13:30u. Lumière Maastricht met match-event
12 maart De Nieuwe Kolk op het Internationaal Film festival in Assen: 
klik voor info
27 mrt - 19:00u. Movies that Matter - Nutshuis Den Haag met match-event
30 mrt - 19:30u. Movies that Matter - Theater aan het Spui Den Haag

3 april - Figi Theater Zeist met match-event
3 april - op de middelbare school van Yomna in Hoofddorp, alle 2 havo en 3 vwo klassen

5 april - ’t Hoogt in Utrecht met nagesprek
6 april - KHL in Amsterdam met nagesprek
10 april - UVA Amsterdam met match-event

24 april - Lux Nijmegen
5 juli - De Luifel Heemstede voor taalmaatjes (voor Heemsteedse taalmaatjes, geen publieke vertoning)

Rickels maakte voor de Correspondent reeds eerder een 10 min. portret van de familie, zie link 

Before entering the Netherlands Film and Television Academy, Jiska Rickels (1977) performed in several music theater productions. She studied at the Film Academy in Amsterdam and at the Munich Film School in Germany. Her graduation film Untertage (2003) was international acclaimed and won many prestigious awards. After Untertage she worked on her first feature-length documenatry 4 Elements which opened the IDFA in 2006 and has been successfully released in the Benelux.

She worked as the 1st assistant-director of Byambasuren Davaa and Luigi Falorni for the oscar-nominated documentary The story of the weeping kamel (2003) and The two horses of Genghis Khan (2009) that where both shot in Mongolia.

Her film Babaji, an Indian Love Story (2009) won the Regards Neuf award at Vision du Reel in Nyon and has been theatrical released in the Netherlands. 

In 2007 Jiska Rickels won the title ‘best director of the year’ by the Dutch Directors Guild. Her latest film El sonido del bandoneon (2011) was the opening film of the Dutch Documentary Competition at IDFA 2011 and won the special jury award in Rio de Janeiro in 2012.  From 2003 till 2011 Jiska Rickels was advisor for the Dutch Media Fund in Amsterdam. In 2012 she researched one part of Cathedrals of culture, a 3-D series produced by Neue Road Movies from Wim Wenders.

Filmography

2015   Hollandse Meesters: Geert-Jan Hobijn
2011   El sonido del Bandoneon (AVRO/ Selfmade Films / 74min)
2008   Babaji, an Indian love story (VPRO / Deepfocus / 75min)
2007   Memory maps  Stifo-Sandberg workshop
2006   4 Elements – NTR / Fu Works /  89min
2005   Sevko  Interact / 2,5 min
2004   Electriek (NTR Kort! / Motel Films / 9 min)
2004   Himmelfilm (Filmacademie / 17 min)
2003   Untertage – AVRO/ Filmacademie/ 25min)

vertoning voor Haarlemse taalmaatjes met Cuisine la Koepel

Nederlands Film Festival

In Procedure van regisseur Jiska Rickels is geselecteerd voor het in competitieprogramma voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival en is te zien op 21 sept om 16:00 uur in Louis Hartkooper Complex (LHC) zaal 3. We zullen een laatste match-event organiseren, en sluiten daarmee een mooie impact-campagne af.

De wand van Marc Schmidt is te zien op 25 sept om 14:00 u in LHC 3 en op 27 sept om 16:15u in Kinepolis zaal 2.

De weg was gevaarlijk

De 17-jarige Yomna is net begonnen op haar nieuwe school in Nieuw-Vennep: “Ik zit nu in 3 atheneum, Ik voel me op school heel gelukkig.” Ze heeft een vakkenpakket gekozen vol bètavakken, want ze wil dokter worden. 

Yomna heeft de afgelopen jaren veel dokters gezien. In 2014 werd lymfklierkanker bij haar geconstateerd. Ze kreeg chemotherapie en bestraling in haar woonplaats Hama, in midden-Syrië: “Het was een zeer zware behandeling, ik kreeg brandwonden

van de bestraling.” Ook waren er onderbrekingen in haar behandeling. De vader van Yomna besloot in augustus 2015 te vluchten naar Europa. Haar ouders wilden dat ze een betere medische behandeling zou krijgen. “Ik wilde met mijn vader mee.” Maar Yomna’s gezondheid liet het niet toe: “De weg was gevaarlijk en heel lang, en ik was zo moe, ik kon niet mee. lees meer...

Match-event De Fabriek

In het Zaanse theater werd 8 februari een 8e vertoning met match-event georganiseerd. Er hadden zich zoveel statushouders aangemeld dat we 25 mensen on hold moesten zetten. De Refugee Talent Hun zal een nieuwe datum plannen voor een volgend inschrijfmoment. De zaal was goed vol, ook met allerlei plaatselijke initiatieven die vluchtelingen helpen.   

vertoningsdata In Procedure

 

 

 

 

 

 

10 dec -14:30u Filmschuur Haarlem crew en perspremière met match-event

11 dec - 20:00u de Pletterij Haarlem voor taalmaatjes

20 december - besloten voorstelling voor het ministerie van Justitie en Veiligheid

22 dec - 17:30 Pakhuis de Zwijger Amsterdam: eerste publieke vertoning met match-event, Eat to Meet en muziek

15 jan - 12:30u Filmschuur Haarlem met match-event, gehost door Soroptimisten Haarlem Kennemerland

20 jan - 14:30u Filmschuur Haarlem

21 jan -16:00u Docusalon in Rialto Amsterdam met nagesprek met Jiska Rickels en een match-moment.

8 feb - de Fabriek Zaandam met match-event

18 feb - Groot Handels Gebouw Rotterdam met Eat & Meet: New Residents

19 feb - 16:00u. Plaza Futura Eindhoven met match-event

1 mrt - Groninger Forum met nagesprek Jiska Rickels en Yomna

2 mrt - Pand 9 Zaltbommel met debat en match-event

5 mrt - 13:30u. Lumière Maastricht met match-event

12 mrt - 13:45u. Internationaal Filmfestival Assen met match-event

27 mrt - 19:00u. Movies that Matter - Nutshuis Den Haag

30 mrt - 19:30u. Movies that Matter - Theater aan het Spui Den Haag

3 april - Figi theater in Zeist met match-event

Vertoningsdata in Arnhem, Leusden en Zwolle worden nader bekend gemaakt.

Ministerie voor Veiligheid en Justitie

20 december
In Procedure werd vandaag in een besloten voorstelling getoond aan medewerkers van het ministerie voor Veiligheid en Justitie in Den Haag in het kader van  V&Jverandert. De impact van een menselijk portret van een vluchtelinggezin zoals zij dagelijks in hun werk meemaken was bijzonder. Er waren veel vragen die getuigen van grote betrokkenheid en er werd gesproken over een vervolgvertoning. Ook werd aandacht besteed aan het succes van burgerinitiatieven zoals Nederlandse Conversatie Haarlem ea en wilde men weten hoe de overheid zich daarin moet verhouden. Niet teveel

bemoeien was mijn tip. Maar nu, in de tweede fase van het initiatief, waarin de focus wordt verlegd naar werk, wil ik graag ondersteuning door een beter contact met gemeenten. Het is duidelijk dat burgerinitiatieven dan een schakel kunnen zijn tussen overheid en statushouder. En die moet je ruimte geven en omarmen. Een direct appèl aan de zaal om me in contact te brengen met VNG werd tijdens de borrel meteen omgezet in actie. 
Yomna deed het hele interview overigens in het Nederlands, een natuurtalent.  Dank je wel Haarlems taalmaatje Joce Gankema, voor de ontvangst. 

Impact producer

De stichting Harlem District is opgericht met als doel gericht publiek te vinden voor documentaires. Het ondersteunt campagnes om de maatschappelijke impact van documentaires te vergroten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt het transmediaproject van Maartje Nevejan en er staat een campagne in de steigers voor Stemmen uit de Koepel dat matchevents organiseert tegelijk met de

bioscoopvertoningen van Jiska Rickels' documentaire, zodat vluchtelingen met vrijwilligers in contact kunnen komen om samen taal te oefenen.

In Procedure in de Filmschuur

The Refugee Talent Hub ontmoette een half dozijn Koepelaars van de eerste lichting in de foyer van de Filmschuur, terwijl crew en andere direct betrokkenen de documentaire van Jiska Rickels voor het eerst op groot doek zagen in de grote zaal. Daarna ontmoette men elkaar met een drankje en Syrische hapjes. 15 en 20 januari staan de volgende vertoningen gepland in de Toneelschuur. 15 januari heeft wederom een match-event en deze wordt gehost door de Soroptimisten Haarlem Kennemerland. Statushouders kunnen zich vast registeren op de website van de Refugee Talent Hub

Ministerie voor Veiligheid en Justitie

20 december
In Procedure werd vandaag in een besloten voorstelling getoond aan medewerkers van het ministerie voor Veiligheid en Justitie in Den Haag in het kader van  V&Jverandert. De impact van een menselijk portret van een vluchtelinggezin zoals zij dagelijks in hun werk meemaken was bijzonder. Er waren veel vragen die getuigen van grote betrokkenheid en er werd gesproken over een vervolgvertoning. Ook werd aandacht besteed aan het succes van burgerinitiatieven zoals Nederlandse Conversatie Haarlem ea en wilde men weten hoe de overheid zich daarin moet verhouden. Niet teveel

bemoeien was mijn tip. Maar nu, in de tweede fase van het initiatief, waarin de focus wordt verlegd naar werk, wil ik graag ondersteuning door een beter contact met gemeenten. Het is duidelijk dat burgerinitiatieven dan een schakel kunnen zijn tussen overheid en statushouder. En die moet je ruimte geven en omarmen. Een direct appèl aan de zaal om me in contact te brengen met VNG werd tijdens de borrel meteen omgezet in actie. 
Yomna deed het hele interview overigens in het Nederlands, een natuurtalent.  Dank je wel Haarlems taalmaatje Joce Gankema, voor de ontvangst. 

Eerste festival In Procedure

In Procedure is geselecteerd voor Movies that Matter Film Festival in Den Haag. Op 27 maart is er

een vertoning met match-event in het Nutshuis en 30 maart een vertoning in Theater aan het Spui.

HOT DOCS

In Procedure is selected for competition at one of the top three international film festivals for documentary film in the world: Hotdocs in Canada will screen the film May 4th and 5th.
 
Families fleeing war-torn countries often get drastically separated. Desperate to save his seriously ill daughter, Hassan had to leave his wife and children behind in Syria. Today, the distance is unbearable. Helplessly waiting to obtain his refugee status in the Netherlands, he is filled with remorse and anxiety, as the world seems to be collapsing around his family and his daughter’s health declines. Alarming videos of his former city and cut-off phone conversations—often pressuring him to

rapidly find a solution—are the only contact he has with his loved ones. Jiska Rickel’s fly-on-the-wall observation of the lengthy asylum process is a powerful and deeply moving account of the individual tragedies hidden behind statistics and administrative complexities. In Procedure is a must-see film to understand the harrowing limbo of countless refugees in Europe, and the urgent countries bear.

De Nieuwe Maan

Op 24 maart was Yomna gast bij presentatrice Nadia Moussaid op live televisie bij de Nieuwe Maan en vertelde in vloeiend Nederlands over het doel van de documentairefilm In Procedure: we zijn geen terroristen, we zijn mensen en met dromen. kijk fragment